Oggy

Till minne av Ognian ”Oggy” Ougrinov

20 mars 1955 – 4 september 2020

Oggy föddes i Ruse, Bulgarien, den 20 mars 1955. Hans far kom från Varshets. Han tog examen vid Engelska gymnasiet i Ruse och vid Skogsbruksuniversitet, VLTI, i Sofia. Senare studerade han även på Ekonomihögskolan i Lund.

Som ung drömde Oggy om att flyga som en fågel. Han provade på fallskärmshoppning, men gillade det inte. I stället kom han i kontakt med hängflyget, som då var ett ganska nytt fenomen. 1982 gick han en kurs till hängflyginstruktör hos organisationen som utvecklade hängflyget i Bulgarien vid den här tiden. 1983 flög han sin första tävling i Sliven, Bulgarien, med en UP Gemini.

1984 genomförde han den första längre sträckflygningen i Bulgarien. Hängglidaren var en UP Comet. Han startade i Vitosha, strax söder om Sofia, och flög via Bobovdol till Blagoevgrad, en sträcka på ca 80 km. Efter att ha fått hjälp av nyfikna ungar att transportera vingen på två cyklar in till stationen i Blagoevgrad, hjälpte där stationsföreståndaren honom med att få med vingen på tåget till Sofia. Där möttes han upp av sina flygkompisar och man firade till långt in på natten. Ryktet gick och på måndag morgonen väcktes han av telefonen. Det var DVI (Luftfartsmyndigheten i Bulgarien) som lät meddela att han skulle inställa sig hos dem klockan 2 på eftermiddagen. På en stor karta på väggen fick han för tjänstemännen förklara hur han lyckades genomföra flygningen. De talade om för honom att man måste ha tillstånd för en sådan flygning. Det hade inte Oggy. Efter en kort lektion i vad han måste göra inför nästa flygning kunde Oggy med lättnad lämna deras kontor utan något straff.

1984 kom Oggy med i det Bulgariska teamet som åkte till Kaukasus för att tävla. Tävlingen blev dock framflyttad p.g.a. en dödsolycka med en sovjetisk pilot. Samma år bildade Oggy, med stöd från bl.a. den bulgariske kosmonauten Georgi Ivanov, en hängflygklubb som kom att bli landets största och bäst utrustade. Oggy blev då också utsedd till professionell hängflyginstruktör i Sofia av bulgariska hängflygförbundet.

1986 utsågs han till tränare för det bulgariska landslaget, vilket han var fram till augusti 1988. Under denna tid var han även med om att starta en hängflygklubb i Varshets. För Skogsvårdsmyndigheten och VLTI importerade han två Cosmos trikar som användes för att beskatta vilt på jaktgårdar. 1987 genomförde han sin första och enda looping med en hängglidare vilket bevakades av BNT (Bulgarian National Televison). För detta fick han 3 månaders flygförbud. 1988 lämnade Oggy Bulgarien för Sverige.

Som svensk pilot flög Oggy bl.a. Airwave Challenge 1989 i Ager, Spanien. 1990 utsågs han till att leda det svenska teamet i Laragne, Frankrike, samt under de Europeiska Mästerskapen i Kranjska Gora i dåvarande Jugoslavien. Samma år erbjöd Pacific Airwave honom att komma över till Kalifornien för att bli test- och tävlingspilot hos dem. Där fick han testflyga både nya och reparerade hängglidare. Bl.a. fick han testflyga den alldeles nya K2-modellen. För Pacific Airwave deltog han i US National Championships i Dinosaur 1990 samt med den nya K2 i Owens Valley 1991. Oggy har varit licensierad instruktör för Svenska Hängflygförbundet sedan 1989.

Redan 1984 började Oggy handla med hängflygutrustning och han har importerat hängglidare från bl.a. La Mouette, Moyes och Icaro. Oggy importerade Icaro vingar fram till 2004 då han fick erbjudandet att bli återförsäljare för Aeros. Efter att ha provflugit deras vingar och jämfört priser accepterade han erbjudandet. Aeros priser ligger lite lägre än de stora konkurrenterna, Moyes, Wills Wing och Icaro. Att vi idag har en relativt ny hängflygpark i Sverige är till stor del Oggy’s förtjänst. Oggy har även under flera år övertalat svenska hängflygare till att skänka eller sälja gammal hängflygutrustning som han distribuerat vidare till Bulgarien för att bygga upp hängflyget där igen. Detta har kommit både svenska och bulgariska piloter till nytta.

Oggy har inte bara varit återförsäljare av vingar utan även för övrig hängflygutrustning, bl.a. instrument från Flytec och räddningsskärmar från Charly.

Sedan 1992 har Oggy varje sommar arrangerat hängflygresor för svenska piloter till Bulgarien. Till att börja med gick resorna till Sopot. Sopot ligger i centrala Balkanbergen nära Botev, som är högsta toppen. Från Sopot går det en lift upp till närliggande topp där man kan starta i tre olika riktningar. Senare förlades resorna till Varshets med rampstarten på Okolchitza vid Vratsa och Pastrina-hanget som huvudflygställen. 2005 bjöd Oggy in den i hängflygkretsar välkände författaren, instruktören och tävlingspiloten Dennis Pagen till Bulgarien för första gången.

Under 5 år flög Oggy även skärm. Men i Sopot 1994 kollapsade skärmen och han föll fritt 800 m innan han fångades upp och räddades av ett träd. Nödskärmen utvecklades aldrig. Efter den händelsen slutade Oggy att flyga skärm.

Efter att Hammars Hängflygklubb lades ner tog Oggy initiativet till att starta upp en ny klubb i dess ställe. Aeros Aviators Hammar Hängflygklubb registrerades hos Svenska Hängflygförbundet augusti 2015.

Oggy var en profil inom hängflyget, inte bara i Sverige och Bulgarien där han betytt väldigt mycket för utvecklingen, utan även internationellt där han hade många kontakter. Oggy lämnar ett stort tomrum efter sig som kommer att bli mycket svårt för hängflyget att fylla. Med sitt glada humör och alltid positiva attityd var han dessutom lätt att bli vän med. Många är vi som kommer att sakna honom.

Oggy, du kommer alltid att finnas kvar i våra minnen!

Vila i frid.

Pastrina-hanget, juli 2017

About the author