Hängflygare

Hängflygssäsongen är runt hörnet

Det är nu ett nytt år och för dig som pilot så innebär det en ny chans att ta tillfället i akt att planera, organisera och förbereda sig inför kommande flygningar. Här är 10 saker att tänka på inför det nya året.

Kontrollera din utrustning
För att undvika olyckor och skador är det viktigt att kontrollera din utrustning. Se över din sele, nödskärm, karbinhake, hjälm, vinge och allt annat som är en del av din utrustning. Om du upptäcker några problem, eller om de är för gamla – se till att det åtgärdas innan du flyger.

Se över loggböcker
Det är viktigt att se över dina loggböcker och se till att allt är uppdaterat och korrekt. Detta inkluderar antal flygtimmar, datum, distans och höjd.

Förnya din licens
Det är viktigt att förnya din licens varje år. Kontakta din lokala hängflygklubb eller SHF för att få information om hur du förnyar din licens och därmed får din försäkring.

Boka avrostningskurser
Om du inte har flugit på ett tag kan det vara bra att boka en avrostningskurs med en utbildad instruktör för att säkerställa att du fortfarande har rätt färdigheter.

Planera ditt flygår och din flygning
Se över dina flygplaner och planera flygningar i förväg. Planerar du att delta i några läger eller tävlingar? Åka utomlands? Skall du ta några nya behörigheter, såsom hangbehörighet eller motorsele? Kom ihåg att ta höjd för dåligt väder, och planera in semestrar, lov och annat så att det finns utrymme för din flygning.

Uppdatera dina flygkartor
Uppdatera dina kartor med den senaste informationen. Se till att du har aktuella flygkartor som täcker området du ska flyga i. För dig som behöver färska upp minnet så finns den här artikeln om luftrum.

Uppdatera din elektroniska utrustning
Se till att din elektroniska utrustning såsom radio, GPS, variometer och nödsändare, är aktuella och att de fungerar korrekt.

Kontrollera din hälsa
Fundera över om du har hälsan som krävs för flygning, kontrollera din syn, hörsel och ditt allmänna hälsotillstånd.

Fortsätt att läsa på och håll dig uppdaterad
Kolla på YouTube, diskutera med dina lokala och långväga hängflygskompisar och färska upp teorikunskaperna.

Vi gör det tillsammans
Flygningen är som roligast och säkrast när vi kan göra det tillsammans. Kanske har du några kompisar som vill åka iväg på nått läger, eller som planerar att flyga. Planera tillsammans, hjälp varandra med säkerheten och njut av sporten!

Sammanfattningsvis finns det många saker att tänka på inför det kommande hängflygssäsongen. Genom att se till att du är väl förberedd kan du maximera säkerheten och upplevelserna som denna fantastiska sport kan ge.

Foto: Roanish CC BY 2.0

About the author

Bor i Visby tillsammans med min familj, är aktiv i klubben "Paragliding Friends Gotland".